Pěkná diskuze. Vidím dvě věci na které budu reagovat, plus něco obecně.
1. Cryo a peníze
Rozpočet poslanecké sněmovny je cca 1 milarda korun ročně. Rozpočet ČR přes 1300 miliard. Poslanecký plat je menší než má průměrný manager ve středně velké firmě. Většina
poslaneckých náhrad není vyplácena poslanci, ale vlastníkovi nemovistostí, asistentům či nájemcům kancelářského vybavení a poskytovatelům služeb. V Tvém výčtu dokonce nějaké výhody ještě chybí. Poslanecký plat je v podstatě 127 Kč/hodina. Bylo mi jasné, že dojde k nějaké formě závisti a napadání tohoto finančního faktu a rovněž tak je mi jasné, že je takových členů v našem krajském sdružení více. Je to takové česky klasické "Čech nechce mít kozu jako jeho soused, on chce aby ta jeho chcípla". Mě to určitě nepřekvapuje a u Crya si alespon mohu vážit toho, že to přizná veřejně.
Chápu že může být flustrující představa, že stačilo málo, konkrétně
5 hlasů a mohl jsem tam sedět já. Je třeba si ale uvědomit, že podobné útočné výpady mi v dalším hlasování moc nepomáhají. Přecijen stále své kandidáty do voleb vysílá hlavně členská základna. Veř mi ale, že tak snadný to tu neni. Normálně tu musíme mezi sebou mluvit, dohadovat se, dělat kompromisy, ustupovat ze svých pozic, hledat konsenzus, neútočit na sebe, bavit se korektně a bez urážek, nechováme se jako děcka, a to všechno nejen v rámci pirátského poslaneckého klubu, ale dokonce i napříč ostatními kluby, komisemi, výbory, orgány a zaměstnanci sněmovny. Neboří se nám svět, když něco není podle nás.
Co ale nechápu je Tvůj postup při primárních volbách a kampani. Nejdříve se zůčastnit volby lídra, poté se zůčastnit volby čela, po tom co jsem ani v jedné volbě neuspěl už nikam nekandidovat, kampaně se neúčastnit a veřejně prohlašovat, že na práci poslance nejsem připravený a proto nejsem na kandidátce, mi nepřijde jako správný a konzistentní postoj. Ale to už je jiný příbeh.
2. Olda a jeho chmura
Potvrzuji, že jsem se Oldy venku před Uhelnou zeptal, zda plánuje se mandátu vzdát. Ptal jsem se ho z toho důvodu, že vím, že má ke svému náročnému zaměstnání, ještě velkou farmu a nějaké projekty v Africe. ( jenom faktická poznámka: nebylo to v době kdy jsme měli 23 mandátů ale víc ). Olda mi následně při našem telefonickém rozhovoru 3 dny po volbách, když jsem mu volal, abych ho povzbudil, protože si dokážu představit, jak moc emočně vypjaté to pro něho muselo být, potvrdil, že ho to nemrzí, že o tom přemýšlel a že by stejně farmu nemohl opustit. Tím jsem to měl za vyřízené. Z mé strany v tom rozhodně nebyl nějaký záměr k jeho ovlivnění, šlo pro mě pouze o informaci a kdybych věděl jakou paranoidní a konspirační reakci to u něho vyvolá, neptal bych se. Omlouvám se. Mrzí mě, že mi Olda tvrdí něco jiného, než ve skutečnosti říká ostatním a mrzí mě, že za tím vidí nějakou konspiraci. Myslím si, že kdyby se k jeho skvělému nasazaní v kampani připojili i Ondřej a Jiří , případně někdo další a ne pouze Vašek, tak by ty chybějíci hlasy třeba měl. Akceptuji, že se tito členové nezapojují, kromě občasných jizlivých poznámek, na úrovni krajské , ale to že se nepomáhá ani na úrovni okresní a pak se to svádí na nějakou konspiraci napříč krajem a palce, akceptovat nehodlám. Pojďme raději dělat něco smysluplného. Už máte v Hradci vytipovaná témata, které hodláte řešit v rámci komunální kampaně? Tipujete lidi které s možností kandidatury oslovíte? Chcete s tím nějak pomoct?
3. Všeobecně
To že vždycky bude v jakémkoliv spolku, natož v politické straně, nějaká opozice beru jako samozřejmost a počítám s tím. To že se opozice snaží torpédovat toho, kdo je zrovna u kormidla je přirozené a žádoucí, to že se opozice snaží převzít vedoucí pozici je vcelku logické. Pojďme to ale dělat kritikou skutečně odvedené práce, nečinnosti nebo konkrétních rozhodnutí a návrhů. Neřešme to prosím v rovině osobní, neargumentujme ad hominem, neřešme sociální zařazení a už vůbec do sporů nezapojujme rodinu, natož děti! To mi příjde opravdu pod úroveň.