Tenhle návrh sám o sobě je asi neškodný, týmy asi musí prakticky fungovat nějak, jak si to samy nastaví, protože ať to bude de iure jakkoli, v praxi to bude fungovat podle energie jednotlivých osob. Je fakt, že garant nemusí řídit tým, když nechce.
Co mě trochu děsí, je, že to není provázáno s nějakým dalším
nezávislým procesem, jak se do týmu dostat, než je nechat se zvolit do sněmovny. Unesení týmu ustanoveného z několika poslanců, jejich asistentů a chudáka jednoho garanta vybraného RP
(t.č. taktéž zcela poslanecky dominovaného, ale to je vedlejší), není nezávislý proces.
Tyhle týmy jsou totiž přesně ta místa, kde se reálná politika dělá. Tam bychom měli probírat, co říká který lobbista a vážit to. A když budou resortní týmy v praxi pracovat tak, jak teď pracují, není šance se o tom dopředu dozvědět, co se chystá.
Navrhoval bych něco jako možnost pro CF, aby si mohlo zvolit svého zástupce do týmu. A teprve při sporu s týmem bychom nechali rozhodovat RP nebo RV, jestli tam patří, nebo ne. Konkrétní návrh ale rád nechám na někom, kdo má větší vhled jak do regulí, tak do současné práce těch týmů.
edit: doplňuji z pozdějšího příspěvku:
Já rozumím tomu, že poslanci potřebují především velmi efektivně fungovat a kibic jmenovaný CF by to mohl komplikovat. To by kdyžtak řešilo RP (RV?), pokud by byl problém.
Měl bych asi objasnit, proč mě ten návrh napadl. Krom efektivity taky chápu, že je 1000 a 1 věc, které při jednáních takovéhohle týmu nesmí jen tak veřejně na internet. Nebo které by bylo otravné zaznamenávat do registru kontaktů nebo nějakých zápisů (typicky kontakty s různými členy strany, mimopracovními přáteli, detailní obsahy všech rozhovorů v rámci týmu/sněmovního orgánu/...). Důsledkem je, že v současné poslanecké praxi prostě evidentně nejde dohledat, kde se který návrh, pozměňovák, nápad vzal - zkuste si to. Nerad bych navrhoval, abychom na poslance tlačili v tomhle směru
, vím, kolik toho mají a tak to asi nechám na jiných, ale vidím, že tam máme deficit a tohle by byla příležitost ho trochu opravit tím, že by se k věci pustil nezávisle vybraný člověk.