Já myslím že role FO má být jak píše Míra - "business owner". Tj. pomoct s doladěním specky, určit kritické prvky řešení pro převzetí do provozu (předpokládám, že nejzásadnější budou takové, kde po nás něco chce stát a hrozí pokuty, pokud naše výstupy nebudou správně, ale asi nebudou jediné), případně pomoct s přípravou akceptačních testů (když je píše vývojář, tak vždycky projdou, co si budeme povídat).
Zodpovědnost za projekt, jeho správný běh a jeho úspěch by měl nést projektový vedoucí - a to by měl být především člověk, který s tím má zkušenosti (obzvlášť pokud by chyby mohly mít za následek pokuty od úřadů). Kdyby se toho ujal Rosťa, tak by to mělo tu výhodu, že jako předseda KK zároveň může hlídat i soulad běhu projektu s vnitřními předpisy, abychom pak na konci zase neřešili nějaký přezkum nebo předběžné opatření. Může se toho ujmout i někdo z AO, pokud je tam zkušený projekťák, který se tomu může systematicky věnovat. TO bych tu zodpovědnost nedával, protože jsem toho názoru, že není dobré kombinovat odpovědnost za vývoj i za projekt jako celek.

Jen pro pořádek přiznávám, že jsem taky dělal projekťáka (spíš koordinátora projektu), ale nejsem v tom moc dobrý a nebavímě to, takže se radši budu vrtat ve specifikaci, UAT strategii a přípravě scénářů